Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Travel is my passion

torstai 7. kesäkuuta 2012

Toscanan kaupungit - Firenze, taiteen mekka

Toscanan lomamme säät olivat loistavat ja matka onnistunut. Lennot olivat Pisaan, josta vuokrasimme heti loman alussa auton ja ajoimme Firenzeen kolmeksi päiväksi. Firenzestä matka jatkui muualle Toscanaan. Ehdimme nähdä valtasti loman aikana. Varsinaisesta löhöilystä ei siis tällä kertaa ollut kyse, vaikka toki myös siihen jäi aikaa. Kuvia on myös suuri määrä, joten laitan tähän postaukseen kuvia Firenzestä ja myöhempiin sitten muualta Toscanasta.

Näkymä Michelangelon aukiolta keskustaan














Firenzen hotellimme oli siisti (neljä tähteä), mutta hieman kaukana keskustasta rauhallisella alueella. Autoilijan kannalta sijainti oli helppo ja keskustaan pääsi n. 20 minuutilla bussilla melkein hotellin edestä. Huoneet olivat mukavat ja ilmastoidut, uima-allas aika pieni. Minusta hotellin taso oli enemmän kolme plus kuin neljä. Voin suositella hotellia välietappina jos jatkaa muualle Italiaan. Jos menee ainoastaan Firenzeen, niin kannattaa ottaa hotelli keskustan alueelta.

Autovuokraus: Vuokrasimme auton ennakkoon Hertzin kautta. Kaikki sujui hyvin ja helposti. Auto kannattaa varata etukäteen jo Suomesta. Navigaattori on ehdoton. Me päädyimme ottamaan mukaan oman navigaattorin Suomesta. Firenzen lähellä on tietulleja, jotka maksavat n. 2 euroa / suunta. Tietullit voi kiertää käyttämällä vanhempia teitä ja navigaattori kysyy myös erikseen, että haluaako tietulleja välttää. Tietullit ovat kuitenkin vaivattomia ja niissä voi maksaa kortilla tai käteisellä. Halusimme välttää tietullit hotellille mennessä ja navigaattori ohjasi meidät pidemmälle reitille kaupungin kautta.














Autoilua en suosittele kenellekään Firenzen keskustan alueella. Liikenne on kaoottista juuri Suomesta tulleelle ja ainoastaan paikalliset asukkaat saavat ajaa kaupungin muurien sisäpuolelle. Me olisimme mieluusti maksaneet tietullin, jos olisimme tienneet reitin vievän muutoin Firenzen kaupungin alueelle. Hotelille päästyämme auto odotti kolmen päivän ajan kiltisti hotellin pihassa ja käytimme Firenzessä liikkumiseen bussia. Auton vuokrahintoja verratessamme 7 tai 10 päivää olivat vuokrauksen kannalta käytännössä saman hintaisia.


Nähtävyydet: Firenzestä löytyy monia merkittäviä kirkkorakennuksia, palatseja ja taidemuseoita. Me halusimme käydä vain muutamassa ja käyttää muun ajan rakennusten ihailuun ulkoa käsin sekä kaupungin tunnelmasta nauttimiseen kahviloissa ja ravintoloissa. Kävelimme Firenzessä paljon. Kadut ovat tunnelmallisia ja kapeita ja kaikki on kävelyetäisyydellä.

Katutaidetta













Varsinaisia nähtävyyksiä kävimme katsomassa Uffizin taidegalleriaa (mm. Michelangelon teoksia, Botticellin Venuksen syntymä ym.), Il Duomoa, Santa Maria del Fioren katedraalia, jonka kupoliin kiipesimme, Giardino di Bobolin puutarhaa sekä Piazzale Michelangelo aukiota. Uffizin taidegalleria on hieno, mutta hieman uuvuttava. Turisteja on paljon ja gallerian edessä kiemurtelee pitkät jonot. Varasimme liput etukäteen netistä jo Suomessa ja maksoimme niistä n. 20,50 euroa / hlö. Paikalla selvisi, että lipun hinta on 11 euroa / hlö. Tosin kiskurihinnan maksamalla vältimme jonot, jotka voivat olla pahimmillaan useita tunteja. Näitä normaalihintaisia lippuja saattaa saada varattua Uffizin omien sivujen kautta, mutta silloin kun yritin varailla, niin sivujen varausjärjestelmä ei toiminut. Uffizi voi olla kokonaan varattu useiksi päiviksi eteenpäin eli ennakkovaraus kannattaa etenkin sesongin aikana.

Näkymä Uffizilta joen suuntaan






































Firenzessä osataan rahastaa kaikesta ja myös Il Duomoon maksaa erikseen sisälle kirkkoon ja toinen maksu kirkon kattokupoliin. Me päätimme jonottaa kattokupoliin ja se oli ehdottomasti tunnin jonotuksen arvoista. Kupolin on suunnitellut arkkitehti Brunellesch, ja se oli hänen elämänsä päätyö. Kattofresko on upea sekä näköalat kupolista hienot. Kupolitorniin on kiivettävä monta sataa porrasaskelmaa, mutta se ei tuntunut meistä raskaalta.

Il Duomo














Duomon upea kattofresko


Duomon kastekappelin kultaiset ovet

Michelangelon aukiota suosittelen myös lämpimästi. Se on kohde, jonka voi valita vaikkapa aamupäivän kävelymatkalle, kuten me teimme. Piazzale Michelangelo on korkealla kalliolla sijaitseva aukio, josta on huikeat näköalat kaupunkiin, muutama patsas ja turistikojuja. Samalla alueella on myös San Miniato al Monten basilika.

San Miniato al Monten basilika kukkulan huipulla














Kävelyreittimme loppupäähän osui Giardino di Bobolin puutarha. Se on kaunis ja suuri palatsipuutarha, jossa on renesanssiajan patsaita, kauniita kävelyteitä, kasveja ja suihkulähteitä. Puutarhaan maksoi sisälle, samoin palatsiin (Pitti), johon voi ostaa erilaisia lippuja. Me emme ostaneet ollenkaan palatsilippua, mutta palatsi olisi varmasti ollut vierailun arvoinen paikka. Suosittelen myös puistoa käyntikohteena.



Giardino di Bobolin puutarha













Giardino di Bobolin puutarha















Giardino di Bobolin puutarha










Firenzen hotellilta






Sää: Kesä-heinäkuussa sää oli todella lämmin, n. 30 astetta vierailumme aikana. Keskustassa on viileämpää, sillä useimmat kadut ovat varjoisia.

Loman kesto: Itselleni kolme päivää Firenzessä oli riittävä aika

Tunnisteet: , ,

2 kommenttia:

7. kesäkuuta 2012 klo 13.39 , Blogger Marre kirjoitti...

Hei! Firenze on ollut suunnitelmissamme, mutta huomasin ettei sinne ole enää suoria lentoja. Olimme ajatelleen minilomaa siellä, koska Toscanan kierroksella jätimme sen tarkoituksella katsomatta, myöhemmäksi ajankohdaksi. En tiedä sitten viitsimmekö mennä Pisan kautta.. Se vie taas aikaa. Voi olla että pitää vaihtaa kohdetta johonkin mihin päästään suoralla lennolla. Ei aika riitä tälläkertää varmaankaan autoiluun.. niin mukavaa kun se olisikin taas ajella Toscanassa!

 
7. kesäkuuta 2012 klo 16.02 , Blogger SuviV kirjoitti...

Hei Marre! Jos haluatte mennä Firenzeen ja lentoja ei ole, niin ottakaa ehdottomasti suorat lennot Pisaan. Muistelen, että etäisyys oli n. tunnin verran vuokra-autolla ja kaupunkien välillä kulkee myös juna- ja bussiyhteys suoraan lentokentältä. Matka-aika on saman verran eli n. tunnin. Jos olisin menossa pelkästään Firenzeen, niin harkitsisin varmasti vakavasti sitä junavaihtoehtoa. Junaan pääsee suoraan lentokentältä.

Ainakin täältä löytyy vinkkejä miten siirtyä Pisasta Firenzeen:
http://www.athomeintuscany.org/2011/01/21/how-to-travel-from-pisa-to-florence/

Firenze on upea kaupunki, mutta onhan niitä mahtavia kohteita paljon muitakin. Tuskin siis menee vikaan, minne sitten päädyttekin!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu